cuvinte mici (23) înger (4) jurnal 2010 (77) jurnal 2011 (64) jurnal 2012 (20) mtc (1) pâine (8)

Thursday 19 February 2009

cititorul

Esenţa e că gestul lui de a-i trimite audiobooks-uri mi se pare cel mai frumos cadou de iubire pe care l-am întâlnit până acum, nemijlocit dăruit spiritului.

Amănuntele sunt şi ele. Că anul ăsta mă joc iar de-a oscarul şi vreau să văd filmele nominalizate înaintea decernării. Că am citit cartea acum câţiva ani, mi-a plăcut neaşteptat de mult, dar nu m-a impresionat ca filmul de acum (cred că tot Kate e de vină, îi iubesc faţa aia minunată).
Că-mi pare rău că n-au ecranizat nemţii povestea, după mine ar trebui să-i ridice şi statuie autorului pentru felul în care reuşeşte să-i reabiliteze, iată sunt şi ei oameni, au un suflet. Că după alegerea sophiei şi viaţa e frumoasă, cititorul e pe locul trei în lagărul inimii mele.


Femeia asta, eroina, face un salt enorm în timpul unei singure vieţi, trece de la stadiul de animăluţ la cel de fiinţă care conştientizează. Spiritul ei care visează până la epuizare are şansa de a întâlni iubirea, de ce combinaţie mai reuşită decât asta poţi avea noroc în viaţă?

7 comments:

  1. tare mi-a placut filmul! da, cam aia a fost esenta pe care am vazut-o si eu. iar kate e minunata, chiar si cand joaca rolul unei batrane, ba chiar e si mai frumoasa!
    ce mult mi-a placut camera aia cu cada din hol, partea aia de film a fost mult deasupra atmosferei mai reci din jumatatea a doua.
    nemtii nu isi pot lua libertatea sa faca asemenea filme, ei sunt pe directia veche. de ex in "the wave" sa vezi atitudine polically correct. multor evrei nu le-a placut "the reader", li s-a parut prea iertator. insa tot am aflat de o doamna care a fost la auschwitz si care l-a numit capodopera. la varsta ei lucrurile apar altfel.

    ReplyDelete
  2. pe mine m-a impresionat celula ei cu carti si casete...o celula pentru 20 de ani!
    si da de acord, de la varsta doamnelor se vede mai amplu; de abia astept (-:

    de ce sunt nemtii (inca) pe directia veche?

    ReplyDelete
  3. ce ma distreaza felul in care sub titlul care ar trebui sa deschida postul pui o trimitere catre un clip, foarte frumos clipul, dar lumea isi frange mainile sa vada de fapt ce e sub ce ai scris, sa poata comenta ... si sta "staring at the sun" ascultand, vazand, chestii catre care i-ai trimis.

    de comod ce sunt am crezut ca iar pot exclama: si romanii nu au tradus inca sophie's choice; acum vreo trei ani cautam cartea asta in romana si nu era de gasit. uite ca acum e, am vazut-o pe o librarie online. m-oi fi potolit si eu intre timp daca n-am mai urmarit-o

    abia astept sa imi fac noptile mele de oscar, cau totusi versiuni de film care se vad bine.

    ReplyDelete
  4. ai zice ca ar trebui sa o schimbe, nu? nimeni nu le-a zis sa se mai relaxeze, dimpotriva. sunt foarte rusinati, inca. si astia foarte tineri si nevinovati intra in pamant cand aud de razboi. li s-ar reprosa ingrozitor daca ar schimba directia. poate peste vreo 50 ani.

    ReplyDelete
  5. @ about2run

    ai dreptate, am scos clipul, sa nu-si mai franga oamenii mainile saracii de ei (-:
    (trebuia sa ma gandesc la asta, am cazut in capcana ofertei lor de link sub titlu, in ce caz oare ar trebui sa se foloseasca inteligent chestia asta?)

    am vazut si eu sophie's choice la targ dar n-as citi-o, nu dupa ce stiu ce e in ea. cosmarul cosmarurilor

    sa se vada bine, sa fie subtitrat, sa nu viermuiasca copiii in jur...ehe... (-:


    @ earthwalker

    mda...vinovatia asta e o arma tare buna pentru cei care o folosesc; dar cine zici tu ca ar fi trebuit sa le zica sa se relaxeze?

    din pacate si mie mi se pare normal ca nemtii sa intre in pamant cand e vorba de razboi, dar nu cred ca e un normal normal; cand e vorba de politica lucrurile se imput ingrozitor; singura solutie nu e sa existe lideri buni, ci ca oamenii obisnuiti sa fie constienti si sa poata lua singuri decizii...(-: poate peste vreo 5000 de ani

    ReplyDelete
  6. kate a luat oscarul, phii, ce l-a meritat!

    ReplyDelete
  7. da bea, l-a meritat >:D<

    ReplyDelete