când mi-era mai rău şi mai rău după post, când nu credeam că o să-mi mai revin vreodată, cînd eram aproape sigură că am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea, când îmi plângeam de milă că o să rămân o neputincioasă toată viaţa, dacă mi-a mai rămas ceva din ea, mai pe scurt când mă simţeam ca naiba, am primit un cadou care m-a pus instantaneu pe picioare; instantaneu, adică cam într-un minut; pe picioare, adică legată cu toate legăturile de pământ
cadoul era o pâine făcută în casă, doar făină neagră, apă şi sare, fără drojdie, fără amelioratori; o pâine bine crescută, extraordinar de gustoasă şi autentic organică; parcă mi-am făcut o perfuzie cu lumină, după două guri şi înainte de a ajunge la mijlocul primei felii am fost deja în picioare şi am putut să mă duc la geam să mă uit afară
cadoul era de la Lumi şi de la soţul ei, brutarul amator dar de-a dreptul profesionist, Iulian; vă mulţumesc foarte foarte mult dragilor
Iulian m-a învăţat şi pe mine să fac pâine din asta, şi sunt foarte fericită că-mi iese; nu ştiu de ce contează pâinea asta mai mult decât celelalte mâncăruri şi alte chestii pe care le-am mai făcut;
e atât de frumoasă...
Draga Jane, imi creste inima in piept, de bucurie. Imi pare bine ca ti-a iesit painea si sunt fericita ca-l lauzi pe Iulian. Si eu il incurajez cat pot.
ReplyDeleteIti doresc sa faci mereu paine gustoasa si hranitoare pentru trup si, mai ales, pentru suflet.
iti dai seama cate as mai zice eu acum dar ma abtin. ramane doar: o sa o mai faci? :D
ReplyDeletesi eu am sa fac maia! pacat ca nu se poate trimite prin mail!
ReplyDeletema mai intereseaza reteta de paine cruda , de aici
http://rawmaniancantina.blogspot.com/2009/09/painea-noastra-cea-de-toate-zilele.html
ins anu merge linkul de la reteta de baza de la condimenteweb.ro/. am incercat sa ii scriu lui iulian un comentariu, dar nu reusesc sa postez in firefox. lumi, te rog spune-i si tu ca nu merg comentariile pentru ca aria in care se poate scrie cuvantul acela care autentifica utilizatorii, aria captcha, nu devine vizibila in firefox.
multam mult fetelor, eu tocmai incerc diete cu multe cereale, diete macrobiotice, si imi trebuia reteta de maia si paine cruda.:)
@Lumi: si eu am avut noroc de incurajarile tale, si stiu cat de pretioase sunt, multumesc :)
ReplyDelete@puck: ce sa mai fac? paine? :D
@earthwalker: mai cum suntem noi pe aceeasi lungime de unda...
Merci de felicitari si imi pare bine ca te-ai inzdravenit si datorita acestor painici. Probabil ca de indata ce o sa dea caldura mai mare, eu o sa intrerup aceasta activitate si o sa trec din nou pe mancare cruda. Pana atunci pregatesc plamadeala de cozonaci.
ReplyDelete@earthwalker: reteta acelor painici se gaseste la: http://www.condimenteweb.ro/retete/detalii/1417 , vad ca au schimbat site-ul si cred ca d-aia nu mai functiona.
Pe condimenteweb.ro, daca intri la categoria paini, o sa gasesti mai multe retete.
Stiu ca in Firefox nu merg postate comment-uri, dar nu am reusit sa-i dau de cap...si oricum, dupa cum se poate observa usor, pentru moment blogul acela este semi-abandonat...pe durata iernii nu prea m-am tinut de dieta cruda. Am facut paini :)
Insa, asa cum spuneam mai sus, probabil odata cu venirea caldurii, o sa revin la cruditati.
Toate painile mele se pot vedea aici: http://www.flickr.com/photos/47414261@N07/sets/
Eu fac piinea asta de luni de zile si e super-simplu:
ReplyDeleteNO-KNEAD BREAD (Sullivan New York Bakery easiest recipe!)
6 cups (800 gr) flour, more for dusting
(if dark bread wanted, replace no more than 200 gr with bran (taritze)
1/2 teaspoon instant yeast
2 1/2 teaspoons salt
Cornmeal or wheat bran as needed
NO OIL!
1. In a large bowl combine flour, yeast and salt. Add 2 1/2 cups (575 ml) water, and stir until blended. Do not knead (framinta)! Cover bowl with plastic wrap. Let dough rest at least 12 hours, preferably about 18, at warm room temperature, about 70 degrees. (best plan to raise overnight)
2. Dough is ready when its surface is dotted with bubbles. Lightly flour a work surface and place dough on it; sprinkle it with a little more flour and fold it over on itself once or twice. Cover loosely with plastic wrap and let rest about 15 minutes.
3. Using just enough flour to keep dough from sticking to work surface or to your fingers, gently and quickly shape dough into two equally shaped balls. Leave on the work table and cover with a cotton towel. Let rise for about 2 hours. When it is ready, dough will be more than double in size and will not readily spring back when poked with a finger.
4. At least a half-hour before dough is ready, heat oven to 250 degrees Celsius (very hot!) Put two heavy covered pots (cast iron, enamel, Pyrex or ceramic) in oven as it heats. When dough is ready, carefully remove pot from oven. Place respective dough in pans. Cover with lid and bake 20 minutes, then remove lid and bake another 10 minutes at 225 degrees, until loaf is beautifully browned. Cool on a rack.
Ioana, ceea ce face diferenta intre reteta postata de tine si ceea ce fac eu si care se vede in principal la gust, este faptul ca eu NU folosesc drojdie. Altfel, reteta ta e super ok si o mai incerc si eu din cand in cand, dar in loc de drojdia obtinuta pe cale sintetica, painea pe care o fac eu, creste cu ajutorul drojdiilor existente deja in mod natural pe boabele de grau ( transformate in faina integrala ) si hranite timp de cateva zile pentru a se dezvolta si a fi capabile sa creasca aluatul final.
ReplyDeleteNu e foarte dificil si oricine incearca sa faca paine cu aceasta plamadeala / plamada / maia naturala ( sourdough starter - in engleza ), va uita imediat de painea facuta cu drojdie comerciala.
multam mult, Iulian!
ReplyDeleteam pus maiaua la dospit, mai stii, poate am noroc. si ii dau si mamei, care e tare naturista. o sa se cheme ca o invata oul pe gaina, dar gaina o sa se bucure, ca p-asta cu maiaua de casa n-o stia.
mama mea face reteta de lipie pt aluatul de placinte, si pune umpluturi de mar, branza sau dovleac. doar ca o intinde mai subtire si ii iese mare si patrata ca tava.
am sa incerc lipia ca sotul meu e topit dupa lipiile indiene.
Iulian,
ReplyDeleteDa, ma gindesc ca trebuie sa fie gust diferit. N-am incercat niciodata sa fac sourdough starter, desi ma tenteaza. Doar ca la cite am pe cap zilnic, mi-e ca uit ca am pus de piine acu' patru zile...!! Poate sa incerc la pensie. Glumesc, pe jumatate.