Tuesday, 6 December 2011

1

în încercarea mea de a molipsi cât mai multă lume cu microbul pâinii bune, dau peste tot felul de reacţii
dintre care cel mai mult mă întristează insensibilitatea gustativă
chiar dacă sunt plini de bune intenţii, unii oameni nu simt nicio diferenţă între pâinea plină de coloranţi/afânători şi cea fără
gustul le e atât de pervertit, amorţit de esenţe chimice, supracondimentat
încât nu mai pricep nimic

e ca şi cum urechea abrutizată de hard-rock ar încerca să evalueze gymnopedia lui satie sau freamătul pădurii

eu am avut noroc că am gustat din pâinea lui Iulian la vreo zece zile de la ieşirea din postul negru
iar urechea mea îmblânzită de atâta linişte, a putut număra câte frunze din fag foşnesc la trecerea vântului, le-a sesizat tonalităţile diferite funcţie de unghiul lor de răsucire ...
şi a rămas fermecată

***

azi am făcut pâinea cu rozmarin lăudată de Lumi
am pus puţin, puţin, pentru că am învăţat că nuanţele sunt cele care dau rafinament
şi a ieşit o pâine feminină, delicată şi cu arome nedesluşite, indulgentă oricărei alăturări alimentare
curios, nu mă aşteptam ca rozmarinul, care mi se pare atât de strident, să aibă efectul ăsta

13 comments:

  1. aşa-i că greu e să reeduci gustul? nu e imposibil, am simţit pe pielea mea, dar trebuie să te lupţi întâi cu mentalitatea şi cu obiceiurile alimentare foarte proaste. cu voinţă şi bunăvoinţă într-o lună se poate.

    ReplyDelete
  2. mie-mi place foarte mult pâinea făcută în casă, nu se poate compara cu cea cumpărată, dar cred că e o chestie ce ţine de gusturi şi obişnuinţă.

    Noi (mai mult mama)facem de ani de zile şi experimentăm cu făină neagră, cu cartofi, etc. Cel mai mult îmi place să o mănânc abia scoasă din cuptor, aburindă, cu sare şi cu ulei de măsline.

    ReplyDelete
  3. jane, câtă pâine mănânci pe zi?

    ReplyDelete
  4. Dupa cum am mai spus intr-un post al meu pe blog, asta nu se intampla numai cu painea...ci cu foarte multe alimente si materii prime cum ar fi branzeturile, carnea sau legumele, dar nu numai. Ne dam seama de acest lucru cand vedem foarte multi copii si adulti care refuza alimente provenite din gospodaria proprie sau facute in casa si le prefera pe cele cumparate de la magazin...aberant !

    Si revenind la paine, este confirmat faptul ca romanii consuma cea mai multa paine din UE...din pacate aceasta paine este de calitate foarte proasta.

    Dar eu vreau sa cred ca usor-usor, oamenii isi vor " reveni " si vor aprecia din nou o paine adevarata, un lapte cu gust de lapte etc.

    ReplyDelete
  5. asa-i.
    la gustul bun ajungi dupa post.
    la ascultare ajungi dupa post.
    la simtire, tot dupa post.

    sa nu ne mai miram si nici sa judecam pe cei care s-au inrait intr-atit incit nu pot iubi. cum zice Hristos, aia trebuie iubiti primii, ca sa-si revina. ceilalti se descurca, stiu unde sa caute ingredientele caci (uneori, cel putin) stiu ce cauta.

    totul are sens si se leaga daca esti dezintoxicat si liber de frica.

    ps - apropo de arome delicate, sa incercati sa gatiti cu maghiran - en: marjoram; fr: marjolaine - eu stiu cum il gasiti la supermarket? :) mai ales pui cu maghiran, un pic asa, presarat la sfirsit peste. divin!

    ReplyDelete
  6. a, si o zi de Sf. Nicolae foarte buna la toata lumea!

    ReplyDelete
  7. @puck
    pentru noi fac o paine de 1 kg pe zi
    eu mănânc vreo 4 felii dimineaţa, cu unt! e minunată!
    le fac copiilor câte 2-3-4 sandviciuri când pleacă la şcoală, restul mănâncă v.

    @runia
    ah, ce sănătos, te invidiez! dacă aş putea să mănânc şi eu ulei de măsline...aici e chestie de gust, nu de obişnuinţă
    aşa e obiceiul în târgu mureş? se face pâinea acasă? sau doar voi sunteţi mai speciali?

    @iulian
    la noi pâinea albă e semn de bogăţie :)
    de exemplu soacra mea zice că nu poate (nu vrea) să mânânce pâine neagră pentru că îi aduce aminte de copilăria foarte grea

    le-am spus asta (cam jenată) francezilor de la curs şi mi-au spus să stau liniştită, că şi la ei a fost la fel: până acum 10 ani pâinea albă (bagheta) era semn de bogăţie şi la ei, dar acum 10 ani o brutărie din paris a hotărât să schimbe percepţia, iar acum majoritatea francezilor preferă pâinea neagră
    cu un marketing inteligent reuşeşti să educi populaţia :)

    @Zee
    o, iubesc măghiranul! îl pun aproape în orice mâncare, dar cel mai mult îmi place în salate

    am făcut şi pâine cu măghiran, mai pe la început, dar mi s-a părut că şi-a pierdut gustul şi n-am mai făcut :( cred că pentru pâine, aroma lui e mult prea delicată

    mama are un ghiveci cu măghiran proaspăt pe care nu pricep cum îl întreţine de are mereu frunze oricât l-ar ciuguli ea, aşa că pentru specialităţi, folosim frunzişoare verzi :)

    ReplyDelete
  8. Si mie mi s-a mai spus acelasi lucru, da' trebuie sa te tina si "cureaua" sa educi masele timp de 10 ani...asa ca fac paine alba pentru "ei" si neagra pentru noi...toata lumea e multumita :D

    ReplyDelete
  9. Jane, sincer, nu mai stiu pe altcineva de aici care sa-si faca singuri painea, e mult mai comod sa o cumperi (avand in vedere efortul de a aduna ingredientele, a o framanta, a o lasa la dospit si a o coace - ceea ce nu reprezinta pentru noi un efort)

    Cu uleiul de masline m-am obisnuit treptat, in vreo 2 ani. Prima data l-am respins categoric, nu-mi placea deloc, pe urma, (tot) mama a luat ulei facut din seminte care nu are atat de pregnant gustul neplacut, desi e mai slab calitativ. Incet, incet, am trecut spre cel extra-virgin, dar cum am zis, in timp, trebuie sa lasi papilele gustative sa se obisnuiasca si sa nu le agresezi. Acuma am ajuns la nivelul in care imi place amareala aia si-l mananc pe paine, in casa avand doua feluri: unul de seminte, pentru gatit si unul extra-virgin pentru salata, pus pe paine, etc. Iar in Franta, la cantina abia gaseai ulei de floarea soarelui, cel de masline era la putere si era chiar bun.

    ReplyDelete
  10. @iulian
    eu le-o fac jumi-juma si le-o predau drept alba :)

    @Runia
    ei, hai ca m-ai ambitionat!
    de fapt m-ai linistit si mi-ai dat incredere ca nu sunt iremediabil pierduta pentru uleiul de masline
    deci o s-o iau incet... multumesc! >:<

    ReplyDelete
  11. piinea cu ulei de masline e grozava. mai ales piinea cu masline mincata cu ulei de masline. vrei reteta?

    ReplyDelete
  12. Ceee ? Nu v-a placut sau nu va place uleiu' de masline ??? Noi toti l-am adorat din secunda in care l-am pus in gura ( prin '97 cred ). Cand fac ceva de mancare care nu le place copiilor ( mai ales Mariei ) si cand ii intreb ce-o sa manance, au o vorba: uleiush in farfurie. Cu sare, cu iaurt, cu branza...numai uleiush sa fie :)

    Sa nu mai zic de painea cu masline ( cu sau fara ulei )

    ReplyDelete
  13. @zee
    binenteles ca vreau reteta!!!

    @ iulian
    nu imi place :)
    v. este dependent de el, la fel si nr.2
    fetele sunt mai firoscoase, dar nu ca mine

    ce sa fac, magarul batran greu se mai schimba
    dar e dispus sa incerce 2 ani :)

    ReplyDelete