cuvinte mici (23) înger (4) jurnal 2010 (77) jurnal 2011 (64) jurnal 2012 (20) mtc (1) pâine (8)

Wednesday 11 February 2009

generaţia de azi, generaţia de mâine

(Şi)În şcoală se învaţă ipocrizia. Nu se predă, se învaţă cum e mai temeinic, de nevoie.

Ca să înţelegem ce-a vrut copilul cel mare să spună, să facem mai întâi un scurt rezumat:
- profesoara de...poţiuni să zicem, este în război cu directoarea şcolii, miza fiind un scaun (cu puteri magice)
- profesoara de poţiuni este o fiinţă extrem de sofisticată, un intelectual de elită care nu poate suporta grobianismul la putere; directoarea are relaţii, şi cu asta basta
- profesoara de poţiuni este răzbunătoare şi îi pedepseşte cu note mici pe copiii ai căror părinţi o contrazic; directoarea n-are scrupule
- profesoara de poţiuni face o reclamaţie la ministerul magiei că la examenul de anul trecut s-a copiat (de ce oare n-a reclamat până acum?); directoarea ia declaraţii copiilor, cu semnătură, că profesoara de poţiuni lipseşte de la ore (chestia asta s-a întâmplat de zeci de ori anii trecuţi, dar doar de când s-a declarat războiul a devenit un fapt care merită luat în considerare)
- profesoara de poţiuni convinge 10 părinţi încuiaţi să facă o sesizare la minister împotriva directoarei (că a luat declaraţii unor minori) şi în favoarea propriei persoane (că anul acesta n-a mai lipsit aproape deloc de la ore, doar când a fost ziua ei şi atunci avea tot dreptul); directoarea vrăjeşte ministerul ca să-l trimită în verificare tocmai pe inspectorul ei preferat; de unde, rezultat al bătăliei cunoscut deja.

Acum, rămân copiii ai căror părinţi n-au semnat sesizarea, ce fac ei cu profa de poţiuni? Iată ce fac: dar doamnă, dumneavoastră ne-aţi câştigat respectul şi noi vă admirăm foarte mult, părinţii noştri ar fi vrut şi ei să semneze sesizarea şi să vină astăzi să discute cu inspectorul, dar ei sunt la servici, şi de frică să nu fie daţi afară, ştiţi, criza, nu şi-au permis să-şi ia liber, dar să ştiţi că ei ţin cu dumneavoastră şi vă sunt recunoscători pentru devotamentul cu care ne învăţaţi.

WTF?!?!

Ce cuvinte sunt astea în gura unor copii de 13 ani? Ce atitudini pervertite ştiu ei deja să manifeste? Cât de politicieni sunt ei deja de mici?

Şi mamă, tu ce-ai făcut?
Eu am stat lângă uşă şi m-am uitat la ei cum au găsit o rezolvare cu Răzbunătoarea, şi eram mândră de ei cât de inteligenţi sunt şi-mi venea să vomit că e nevoie s-o lingă ca să intre la un liceu bun.

17 comments:

  1. Nu ne ramane decat sa ne rugam lui Dumnezeu ca generatiile ce vin vor fi mai bune decat noi

    ReplyDelete
  2. Jane, eu nu ma mir... Da' sa stii ca asta e manipulare stil scolaresc, nu lins sau periat...
    Vrajeli din astea bagam si noi, la vremea noastra profesorilor mai batuti in cap.
    Chiar si eu, pe vremea cand am fost profa aveam parte de metoda cu periuta, asa, din simpatie... De pilda, vai, doamna, ce pantofi marfa aveti!!! de unde i-ati luat?... bla, bla, bla...

    ReplyDelete
  3. lumi,dar cand erai eleva? si eu cand eram profa mai auzeam cate una de-asta:))))!
    dar cand eram eleva n-as fi avut voie sa scot asa ceva din gura. copiii nu erau inclusi in discutiile "importante " ale "adultilor".

    oarecum legat de subiect dar nu chiar: am o prietena care are un sot cam vicios, dependent de tot felul de chestii. fetita lor de 8 ani stie toate discutiile si participa la negocierile familiale. oare cum e mai bine, sa fie sau nu inclusa? cand incepe sa planga pentru ca tatal ei a baut sau s-a drogat, continua cu faptul ca mor ursii polari si ca s-a uscat nu stiu ce pom, si nu mai termina pomelnicul relelor de pe lume. nu e prea devreme pt asa ceva? sotul meu crede ca e mai bine sa stie. si cum ai putea sa ii ascunzi? sper ca maturizarea asta precoce sa nu ii strice prea rau.

    ReplyDelete
  4. earthwalker, s-a schimbat putin forma, atata tot, continutul este acelasi.

    Si da, este adevarat, nici eu nu eram inclusa la discutiile importante ale parintilor (sau ale profesorilor), dar am fost consultata in probleme care ma priveau, ca de pilda alegerea liceului...

    Acum exista consilii ale elevilor, se pune accent pe drepturile lor si li se da cuvantul -ceea ce este un lucru bun.

    In privinta prietenei tale, nu stiu ce sa zic... E adevarat ca nu te poti ascunde de copii, ei afla oricum problemele parintilor sau au un simt care-i avertizeaza ca ceva e in neregula.
    Totusi, eu cred ca e nevoie de o minima protectie, nu le poti spune chiar tot, nu detaliat... Ei sunt asa sensibili si responsabili, e posibil sa fie prea grea povara pentru ei uneori.

    ReplyDelete
  5. manipularea e la fel de negativa ca si linsul si periatul; negativa in sensul ca il indeparteaza pe cel care o practica de adevar; in exterior el va considera ca poate schimba realitatea cand de fapt construieste doar o lume paralela pentru el insusi, iar in interior ... se lasa ceata; atitudinile astea nu fac decat sa slabeasca puterea personala a omului care pe urma se intreaba de ce n-are noroc in viata;
    ma intristez la fel ca anonimul, cand vad ca generatia tanara e atat de precoce la a (se) insela, si in acelasi timp sper, in increderea mea absoluta in existenta, ca si aceasta tendinta are un rost al ei, pe care daca apuc sa-l inteleg sau nu, nu mai conteaza

    despre fetita de 8 ani: intelege si pricepe dar nu are puterea de a actiona; problemele pe care le are si le va avea de aici provin, din frustrarea de a nu putea lua masuri; pe de o parte va ramane cu o imagine de impotenta despre ea insasi, pe de alta parte chiar sensibilitatea si responsabilitatea de care sunt atat de plini copiii acum asa cum zice Lumi, o garbovesc si ii slabesc puterile in lipsa unei ocrotiri adecvate; pe copii trebuie sa-i ferim de "vanturile" puternice pana prind puteri, la fel cum inconjuram pomii tineri cu gardulete si cum ii ancoram de pamant pana se intaresc si se inradacineaza temeinic ca sa se descurce singuri in fata furtunilor

    ReplyDelete
  6. asa e, lumi, e fain cand au si copiii un cuvant de zis. cand eram mici adultii ne bagau pumnul in gura imediat.
    mi se pare inadmisibil ca 2 profe sa bage copiii in problemele lor. pe vremea mea cucoanele era macar scortoase si secretoase.:)

    si eu cred ca fetitei nu trebuie sa i se spuna tot. mama ei ii explica si ii explica, dar lumea nu ii poata fi explicata la varsta asta. e greu pentru ei toti:(

    ReplyDelete
  7. tata imi baga pumnul in gura toata ziua cu toate ca eram foarte destept si pe deasupra ma mai si indragostisem de una din profesoarele mele. Dar hotarari nu puteam lua prea multe in ceea ce ma priveste decat hotarari importante. Hotararile importante erau sa nu lipsesc de la scoala, sa invat, sa ma port frumos. Le-am incalcat pe toate si asta fara vreun drept special. Daca mi s-ar fi dat si un astfel de drept daramam scoala.
    Care mai e rostul parintilor daca plozii lor ii pot trimite la colt? sau pe cand dictatura elevilor in scoli si a copiilor in familie?
    Intre noi, maturii, ca am parscurs si noi etapele despre care vorbim, cum e mai bine?

    ReplyDelete
  8. o fi si vreo cale de mijloc. eu una am mancat prea multa bataie.
    mie imi place ca in harry potter:)

    ReplyDelete
  9. mai bine e sa avem parinti buni si sa fim copii buni. si pe urma sa fim parinti buni. asa cred eu ca e cel mai bine si mai simplu

    ReplyDelete
  10. Nici o dictatura nu-i buna...

    E mai bine sa isi vada fiecare de treaba lui: copilul de copilarie, parintii de grijile casei, jobului si ocrotirea copiilor...

    P.S. Cum adica, asa, ca in Harry Potter? Detaliaza aici(daca ne da voie Jane!).

    ReplyDelete
  11. jane va invita! (-:

    ReplyDelete
  12. lumi, mi-a placut mult scoala din harry potter! tare as fi vrut sa am un profesor ca Dumbledore!:)

    ReplyDelete
  13. stii ca exact asta i-am raspuns si eu baiatului meu care e in plin harry potter acum, volumul 5 sau 6 nu stiu, cand m-a intrebat care profesor imi place cel mai mult? dumbledore! (-:

    ia uite un fel de dumbledore aici http://www.azkia.de/1/vegetarian/vegetarian.html
    nu ti se pare ca seamana?

    ReplyDelete
  14. Aha... Asta imi confirma ideea ca scoala e frumoasa daca exista macar 2-3 profesori adevarati...
    Eu am avut norocul sa cunosc o profesoara excelenta de limba si literatura romana si, chiar si fara barba (hi, hi), a reusit sa imi transmita, pe langa cunostinte, dragostea fata de literatura si, mai mult, am simtit afectiunea ei fata de mine.

    ReplyDelete
  15. si eu am avut o profesoara de romana ca a ta la generala, dar in liceu si in facultate nici unul care sa imi placa. si cand cresti mai maricel doar tot asa mare nevoie ai!
    da, jane, seamana :) doar ca avea 90 rolls royce-uri:) insa putem lua de la el doar ce ne place. eu il consider un mare profesor.

    ReplyDelete
  16. trebuia sa se ataseze de ceva ca sa ramana pe aici, ca daca nu mai avea niciun atasament, fie el si prefabricat, legatura cu maya se rupea complet; si oricum, e maestrul care socheaza, trebuia s-o faca lata si in privinta asta, nu? (-:

    ReplyDelete
  17. am eu o prietena, lumi o cheama, care zice exact ca tine:)

    ReplyDelete